jul 27

Det nærmer seg ferietid med barna. Jeg kjenner at forventningene er i ferd med å skru seg opp, både for store og små. Jeg vil og jeg ikke vil – forestille meg at det blir som i feriekatalogen. Min mann som småløper bortover stranden med barna på skuldrene, mens jeg ligger i hengekøya med en bok og smiler av godlydene deres.

I virkeligheten kan scenarioet bli at mannen min knotter på telefonen, jeg forteller ham hvor lat han er, ungene hviner og slår seg og det minner om finsk fjernsynsteater.

Trolig blir det en mellomting. Derfor er det lurt å ha realistiske forventninger, for hele familien. Jeg kommer til å sette meg i bilen og ha en prat med mine barn på vei til feriestedet, og den vil lyde omtrent som denne:

1. Du kommer til å kjede deg Det er sikkert som i banken, at selv med to brødre og noen feriekompiser vil du kjede deg. Du vil si at du heller ville vært på Legoland eller i California, at lynraskt wifi er en menneskerett og at alle, absolutt alle, både får spille og være lengre oppe enn deg. Og jeg kommer til å svare at du må godta den ferien du har og at det er sunt å kjede seg litt. Veldig irriterende – og helt sant. Det er sånn du får de stille rommene der du utvikler fantasien. Og det er sånn du setter pris på at vi gjør noe morsomt igjen. Innimellom kommer jeg til å spille kort med deg, kanskje lese litt høyt, men absolutt ikke hele tiden. Det er fem behov i familien vår. Jeg skal også ha ferie.

2. Vi kommer til å krangle. Ikke like sikkert som i banken, men oddsene er gode. Det er intenst å være oppå hverandre så mye når vi ellers ser hverandre så lite. Og det kan naturlig nok skape gnisninger, uenigheter og frustrasjon. Pappa jeg kan komme til å krangle, du og jeg kan ryke i tottene på hverandre – og definitivt du og brødrene dine. Det er ikke farlig, det er bare damp som skal ut og fem liv som skal jenkes til i en viss periode. Det går over - og da skal vi le, gi hverandre en klem og ha ferie videre. Vi er ikke redde for store følelser i vår familie, er vi vel? Vi har tross alt bare en antisuper fasade å opprettholde.

3. Jeg kommer til å være inkonsekvent. Enda mer enn hjemme! Mas litt ekstra på meg, så bikker jeg helt over. Jeg er enkel sånn. Innimellom kommer jeg til å ha små sammenbrudd der jeg roper om at vi får i oss altfor mye sukker og forgifter oss selv, og at nå er det slutt på is resten av ferien. Dagen etter, eller kanskje timen etter, kommer jeg til å si at vi må unne oss litt godt. Det er tross alt bare sommerferie en gang i året! Det samme gjelder for paden din. Jeg kommer til å ha lange monologer om fysisk fostring og hvordan jeg syklet i 12 timer i strekk som barn og fordummende skjermer og litt av hvert annet. Men så fort jeg blir sliten og vil synke ned med en god bok i utesofaen, svarer jeg enkelt på maset ditt: Ja, men så finn frem den paden, da. Utnytt deg av situasjonen, lille venn – ferien varer ikke evig.

4. Muttern er den samme som ellers. Selv om sola skinner og fuglene kvitrer, er jeg akkurat den samme som ellers. Like morgengretten og utålmodig og dårlig til å spille fotball. Trøsten er at du er den samme, du også. Og det skal jeg akseptere så godt jeg kan. At du blir ikke noe blidere og mer medgjørlig selv om det er sommerferie. Feriekatalogbarna finnes jo ikke! De som sitter tålmodig på skuldrene til far og smiler, leker i sanden med en søt hatt, spiser alt de får servert med et smil og sover i hengekøya sammen med deg, med tærne på riktig side. De har sikkert gått bananas innimellom fotoopptakene og måtte bli smurt med like mye is som med solkrem. Ferien blir mye enklere hvis jeg ikke forventer at du skal være som ungene på de stylede bildene – og du ikke forventer at jeg skal være den blide, tålmodige feriekatalog-mammaen. Vi er jo som vi er, enten det er fri eller ikke. Heldigvis, for …

5. … ferien tar slutt. Akkurat som vi er glade hver gang den kommer er det deilig når den er over. Livet er en balanse mellom arbeid og hvile, nærhet og avstand, plikt og kos, barnetilpasning og voksenliv. Og etter en lang ferie er det lov å si at man gleder seg til å komme tilbake på jobb, se igjen kollegaer, ha strukturerte dager, drikke kaffen sin i fred og ro. Og du lille venn, kommer til å elske å se igjen kompisene dine på skolen og få pauser fra maset mitt. Og når vi gleder seg til hverdagen er vi ikke ulykkelig når ferien tar slutt. Det er også noe å være takknemlig for. Men først skal vi ha en deilig, uperfekt ferie med lave forventninger og enda lavere skuldre. Jeg gleder meg!

God pre- midt i- eller postferie til deg!

Varm klem fra Sommer-Antisupermamma


Leave a Comment:

Leave a Comment: