jul 20
Er du redd du ikke gir barna den ferien de drømmer om?
For noen år siden pratet jeg med en fraskilt tobarnsfar. Han fortalte om den første ferien han var alene med barna. Han bodde i en liten kjellerleilighet, og hadde knapt råd til å forsørge seg selv. Så hva i all verden skulle han finne på i ferien med barna?
Pappaen var skamfull og trist, og drømte om å ta med barna til en eksotisk resort med turkist vann, rutsjebaner og is til frokost. Alternativet var å låne en gammel hytte av en venn. Hytta lå på en liten øy, hadde verken innlagt vann eller kloakk, og de måtte ro frem og tilbake til fastlandet for å handle.
Etter ferien gikk han alene tilbake til den mørke leiligheten, der det knapt var en strime lys, og hadde lyst til å gi opp alt. Jo da, barna hadde virket blide og glade i ferien, men han var overbevist om at det kun var for å muntre ham opp. Så nå har jeg blitt en belastning, tenkte han, noe de må holde oppe. Jeg, som skal være far og forsørger og feriemaker. På ett tidspunkt vurderte han å gjøre ende på alt.
Det gjorde han heldigvis ikke. Han holdt ut, han fikk støtte da han trengte det som mest, og han klarte å bygge opp livet sitt på nytt.
Noen år senere kom han inn på temaet ferier med barna, og da fikk han seg litt av et sjokk. Kan du gjette hvilken ferie de trakk fram som sin aller beste?
Jepp. Sommeren på den spartanske hytta.
Hvorfor, spurte han. Barna svarte at det var fordi de var sammen hele tiden, på en roligere måte enn ellers. Faren var nær og tilstedeværende. Dessuten var opplevelsen eksotisk og annerledes. Barn hadde aldri måtte hente vann fra bekken, eller ro for å handle mat.
Akkurat nå er det et stort press på å skape «den perfekte ferien», etter en tid med pandemi og nedstengning. Reisebyråene reklamerer i alle kanaler, og på sosiale medier kappes folk om å dele de mest spektakulære sommeropplevelsene. Det kan få deg til å føle at «alle andre» er på fantastiske turer, og at det er dette du og barna trenger for å bli lykkeligere.
Ingen av delene er sant. På sosiale medier deler folk bare snutter av en (ofte manipulert) virkelighet, mens all dritten, alt det normale, forblir utenfor linsa. Dessuten, hva er det barna egentlig trenger?
I sommer bestemte mannen min og jeg oss for å ta med barna på «glamping» i Italia. Vi bodde i telt, for første gang, sov i campingsenger, delte do og bad med andre mennesker, laget mat på en bitteliten kokeplate. For å forsøke å skape litt glamour inn på glampingen (for det var alt annet enn luksus), tok vi dem med til Garda-land, den nest største fornøyelsesparken i Italia. Dessuten fikk de tilgang til basseng med vannsklier på camping-plassen, og is til lunsj hver dag.
Da oppholdet var over, hva tror du barna trakk frem som det fineste ferieminnet? Det var verken vannskliene, de adrenalinpumpende berg-og dalbanene eller den italienske isen. Nei, det var alle kveldene vi satt sammen rundt det skjeve plastikkbordet utenfor teltet og spilte «Idiot» – og samtidig oppdaget at vi hadde en pinnsvinnfamilie i hagen.
Så kunne vi ikke like gjerne vært hjemme? Det koster ingen penger å spille kort og å lokke til seg pinnsvin, og man kan gjøre det nær sagt overalt.
Reisebyråene spiller på ideen om at gode ferieminner er noe som skal planlegges, at vi kan skape en perfekt reise med turkise basseng og ekstraordinære aktiviteter og fancy restaurantmiddager. Men gode ferieminner oppstår like gjerne når vi ikke planlegger, og bare er sammen, på godt og vondt, hvor enn det måtte være. Som bildet jeg har i hodet, av minstemann i hodet som rasende oppdager at han må trekke inn hele bunken, og i neste øyeblikk lyser opp fordi broren hans roper at pinnsvinet er tilbake. Snart sitter de alle tre lutrygget ved hjørnet av teltet og venter tålmodig på at pinnsvinet skal finne bollen med snacks. Små øyeblikk jeg trodde var ubetydelige for barna, og så er det dette de sitter igjen med som de viktigste sommerminnene.
Barn trenger ofte bare å senke skuldrene, sammen med familien, og ta dagene som de kommer. Skape rom for det spontane, kanskje det som er litt annerledes, selve livet. For når er det tid til dette ellers?
Så senk skuldrene du også, og vit at den uperfekte sommeren kan skape de aller beste ferieminnene

Leave a Comment:

Leave a Comment: