mai 17

I alle fall ikke antisupermamma. Det ligger mye morsidentitet i baking. Jeg hørte en mor si på jobben en gang: «Jeg vet jo at Pia egentlig bare vil ha is med seg i barnehagebursdagen. Men jeg vil så gjerne lage en kake likevel. Så kan de andre mødrene se at jeg baker!».

kake

Det var i alle fall ærlig sagt. For hvem er det egentlig vi baker for? De fleste barn er glad i kaker, ja vel. Men alle kakene på 17. mai, barnebursdager, foreldremøter, barnehageavslutninger, jobbfredager … Kake, kake, kake. Selv blir jeg bare tjukk og sur (i det minste etter blodsukkerdroppet). Og ungene blir hypre og masete.


Min bakehistorie

Jeg har blitt som en trassig treåring. Jeg nekter å bake. Jeg vil ikke stå med en martyrisk mine, svett og fæl, og klage over at jeg må bake fjorten slag til minstens bursdag eller dobbel ostekake til håndballavslutningen eller x antall langpanner til 17. mai. Da tar jeg heller med meg noe frukt. Ber pappaen om å bake. Eller tilbyr meg å gjøre en annen oppgave.

Forøvrig er min bakehistorie en broket affære. Da jeg etablerte meg for første gang, gravde jeg frem husmorgenet. Først prøvde jeg meg på nøttekake. Jeg har svært liten tålmodighet. Når det står «rør sakte» i oppskriften, er det nok til at jeg får høy puls. Det ble mixmaster. Og kaken ble flat. Steinhard. Det er et under at prøvesmakerne hadde tennene i behold etterpå.

Da skjønte jeg det. Jeg skulle røre sakte for å få luft inn i kaken, så den skulle bli høy og fin. Sånt er ikke for turbodamer. Så ble det eplekake i stedet. Denne gangen glemte jeg å ta ut kjernene (hvorfor presiserer de ikke slikt?). De stakkars prøvesmakerne pelte kjerner ut av tennene resten av kvelden.

Vel, alle gode ting er tre. Nestemann ut var rullekake. Denne gangen var jeg særs stolt av meg selv! Jeg klarte mesterstykket med å rulle kaken sammen, uten at den ble ødelagt. Alle var imponerte. Etterpå satte de nesten kaka i halsen. Alle lignet brått på Kaptein Sorte Bill. Det viste seg at en spiseskje kaffe skulle være kokt kaffe. Ikke kaffepulver. Det var trolig ingen som fikk sove den kvelden.


Svigermor kan bake

Der og da la jeg bakehatten på hylla. Men da jeg fikk barn igjen, kjente jeg et ørlite snev av entusiasme. Kaken som skulle blandes med vann kunne da ikke være så vanskelig? Vel, nå har jeg forsøkt tre ganger og hver gang blir det like flatt. Bokstavelig talt. Sist gang jeg bakte «sjokoladekake på 1-2-3» døpte mannen min den for «druknede sjømenn». Sønnen min har bursdag på Halloween, og jeg hadde pyntet den svært flate kaken med sjørøverflagg og seigmenn. Den ene femåringen spurte forsiktig om jeg hadde laget sølekake. Halloween-kaken ble litt mer bestialsk enn jeg hadde tenkt. Men den smakte ikke så verst, altså.

Heldigvis har jeg en svigermor som kan bake. Hun disker opp med hva det skal være, og det er langt fra «1-2-3»-blandinger. Sist eldstemann hadde bursdag kom han uoppfordret med bestilling til svigermor. Han ville ha jordbærkake, muffins, gele (hjemmelaget), boller og sjokoladekake. Han spurte til og med om hun kunne ta med pølser. Da sa svigermor forsiktig at akkurat det kunne nok mamma ordne. Og det gjorde jeg. Flere pakker med pølser, ærlig og redelig kjøpt på Kiwi. Og ellers en bursdag helt fri for druknede sjømenn. Hurra for svigermor!

Og du, nedenfor kan du se mitt nyeste eksperiment: Geletog! Eller er det et selvlysende og halvdødt beltedyr?

God post 17. mai, folkens!

Prøvde meg på geletog. Det er tross alt ikke baking. Hva synes du det ligner?

Prøvde meg på geletog. Det er tross alt ikke baking. Hva synes du det ligner?

PS! Vet du at jeg har kommet med ny bok? «Nærhet – i tastenes tid» handler ikke om å legge fra seg tekniske duppedingser for godt. Den handler om hvordan vi kan komme nærmere barna våre uten å overanstrenge oss.

PPS! Har du lyst til å hyre meg inn som foredragsholder? Intet oppdrag for lite, intet for stort – og jeg har allerede vært hos små foreninger og på store events.

Her er fem temaer jeg kan snakke om:

– Mer SOL og flere SMS-er i hverdagen. SOL = Sur Og Lat og SMS = Slurv med stil. Til flinke damer som trenger å senke skuldrene.

– Verdien av å snuble. På arbeidsplasser der det er rom for å gjøre feil er folk mer kreative og produktive. Dessuten ligger det enormt mye læring i å gjøre feil. Viktig å lære barna også – og du må gå frem som et eksempel.

– Hvordan se det vakre i det imperfekte familielivet, og være rausere med seg selv?

– Hvorfor slunkne pølsemiddager og sinneutbrudd gjør deg til verdens beste mamma.

– Hvordan leve med de irriterende mennene. Hadde det bare ikke vært for … Men det er det, jo. Så hvordan kan du gjøre best ut av samlivet?

Send meg gjerne en mail for forespørsel om pris, og drodling rundt tema: antisupermamma@gmail.com.

 

Leave a Comment:

Leave a Comment: